Суббота, 18.05.2024, 17:09 | Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход
RSS

Мой сайт

Главная » 2014 » Апрель » 22 » Цироза на черния дроб асцит. Цироза (втвърдяване на черния дроб) - симптоми и причини
09:53

Цироза на черния дроб асцит. Цироза (втвърдяване на черния дроб) - симптоми и причини





При първично или вторично увреждане на черния дроб се развива заболяване, наречено цироза. Съществуват няколко форми на чернодробна цироза с различни причини и прояви. Най-често срещаната у нас цироза е т. нар. алкохолна цироза.

Чернодробната цироза, която в миналото е била сравнително рядко заболяване, днес заема важно място сред болестите на нашето съвремие. Ако в миналото мъжете са боледували три пъти повече, сега се отбелязва тенденция за намаляване на различията в честотата на заболяването при двата пола. Тази болест е по-характерна за периода между 30- и 60-годишна възраст.

Симптоми

В началния - компенсаторен стадий, оплакванията обикновено са дискретни и приличат на тези при хроничен хепатит. Преобладават неспецифичните оплаквания от тежест в дясното подребрие, безапетитие, повръщане, подуване на корема, загуба на телесна маса, слабост, безсъние, лесна уморяемост и др. Най-често тези оплаквания се свързват с наличието на друго заболяване на стомашно-чревния тракт. При половината от болните цирозата се открива случайно при липса на клинично подозрение.

Най-често заболяването се открива в неговия втори стадий, когато се проявяват усложненията: повръщане на кръв, пожълтяване и потъмняване на лицето, коремът се пълни с течност /асцит/, чернодробна недостатъчност.

Ирисова диагностика

Малко са методите, откриващи функционалното и токсично обременяване на чернодробните функции в неговия зародиш. Един от тях е ирисовата диагностика, прилагана в Здравен център “Дар”. По специфичните знаци в ириса лекарят природолечител може навреме да уточни диагнозата и да проведе ефективно лечение.
Причини. Всеки един етиологичен /причинен/ фактор, който води до хронично унищожаване /некроза/ на чернодробни клетки и е съпроводен с нарушаване на чернодробна структура, може да доведе до чернодробна цироза.

Един от най-честите фактори за развитието на това заболяване е ЗЛОУПОТРЕБАТА С АЛКОХОЛ. Статистиките сочат, че при 30-70 процента от болните се установяват данни за хроничен алкохолизъм. Установено е, че организмът на мъжете не е в състояние да разгради повече от 160 г чист алкохол в денонощието. При употреба над 160 г чист алкохол в продължение на 15 години цироза се наблюдава при 75 процента от алкохолиците. При жените възможностите за разграждане на алкохола /алкохолдехидрогенеза/ са по-малки: до 60 г чист алкохол за денонощие.

Чернодробната цироза е третият стадий от развитието на чернодробната стеатоза. Вирусният хепатит сравнително рядко преминава в чернодробна цироза. По-често това става при много тежко протекли форми на заболяването.

Недостатъчно белтъчно хранене, както и някои заболявания с нарушена обмяна на веществата /захарен диабет, тиреотоксикоза/ играят съществена роля за развитието на чернодробната цироза. Промените започват с местна инфилтрация на черния дроб, която прогресира до тежки съединителнотъканни разраствания на тази жлеза.

Хепатотропните отрови – тетрахлоретан, тринитротолуол, динитробензол, олово, фосфор, както и хроничната интоксикация, могат да предизвикат чернодробна цироза. Определена роля играят и някои инфекциозни и паразитни заболявания.

Напоследък голямо значение се отдава на лекарствените чернодробни увреждания. Известни са над 1 800 лекарствени средства, увреждащи черния дроб. По-малко изследвани са уврежданията, които могат да настъпят в резултат на съчетанието на едни лекарства с други, едновременно приемани от болния. Тези увреждания могат да се появят години или десетки години след лекарственото лечение или да се проявят генетично в следващите поколения.

Профилактика

За профилактика на чернодробните неблагополучия природолечението прилага специални техники за очистване на черния дроб и червата, както и спазване на подходящ хранителен и двигателен режим за поддържане на чернодробните функции.



Источник: www.dar-center.com
Просмотров: 835 | Добавил: sompech | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 7

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Апрель 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930