Пятница, 26.04.2024, 04:27 | Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход
RSS

Мой сайт

Главная » 2013 » Декабрь » 29 » Асцит :: Асцит на черен дроб
06:01

Асцит :: Асцит на черен дроб





асцит на черен дроб

Асцит - изображение

Асцитът е събиране на свободно подвижна течност в коремната кухина.
При нормални условия течност в коремната кухина няма, тъй като онкотичното налягане на съдовите белтъци е по-голямо от хидростатичното налягане. Малкото количество течност, което може да премине през съдовите стени лесно се поема от лимфните съдове, които го връщат в централното кръвообращение. Асцитът е налице, когато приливът на течности е по-голям или когато отливът се понижи.

Класификация

Според характера на асцитната течност се различават:

  • Трансудат - наблюдава се при чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност, нефрозен синдром и др;
  • Ексудат - образува се при туберкулозен перитонит, неопластичен процес и др;
  • Хилозен (млекоподобен) асцит - видът му се дължи на наличие на масти, поради деструкция на гръдния лимфен приток от туморен процес или травма;
  • Псевдохилозен асцит - видът му е подобен на хилозния. Дължи се на наличието на левкоцити, мезотелни клетки, туморни клетки;
  • Хеморагичен асцит - наблюдава се най-често при туморен процес;
  • Желатинозен асцит - развива се при псевдомиксом на перитонеума или апендикса и др;

Етиология

Най-честите заболявания, протичащи с асцит са:

  • портална хипертония при чернодробна цироза;
  • злокачествени заболявания, особено тези, протичащи с метастази в черния дроб и по перитонеума, ракът на яйчниците при жените; нефрозен синдром, десностранна сърдечна недостатъчност;
  • туберкулозен перитонит;
  • тромбоза на чернодробните вени (синдром на Budd-Chiari);
  • алкохолен и вирусен хепатит;
  • остър и хроничен панкреатит;
  • хронична бъбречна недостатъчност и др;

Патогенеза

Важна роля в образуването на асцита играе порталната хипертония чрез повишеното хидростатично налягане в спланхникусовото капилярно русло. Повишеното образуване на лимфа в черния дроб и коремната кухина и отделянето и като свободна течност в корема се причинява от блокирането на порталното кръвообращение. Образуването на чернодробна и коремна лимфна течност е увеличено, а отделянето и е затруднено. Последицата е оттичане на лимфа директно в коремната кухина. Значение има и хипоалбуминемията, която е следствие на намалената белтъчна синтеза в циротичния черен дроб. Това предизвиква понижение на онкотичното налягане в плазмата и излизане на течност от плазмата към перитонеалната кухина. Образуването на токсични продукти от обмяната на веществата води до увреждане на съдовата стена и се повишава капилярната пропускливост. Следствие на това е излив на белтъци и течности в коремната кухина. Бъбречните фактори също играят важна роля в патогенезата на асцита - увеличава се задръжката на натрий и вода, свиват се бъбречните артерии и се намалява гломерулната филтрация и отделянето на натрий.

Клинична картина

Пациентите се оплакват от подуване на корема, чувство на пълнота, увеличаване на коремната обиколка. Големият асцит може да затрудни дихателните движения и да доведе до задух.

Диагноза

При огледа на болни с асцит се вижда голям, разлят „жабешки корем", изгладена пъпна ямка или наличие на пъпна херния. Перкусията установява тимпаничен звук в горната част на корема и около пъпа и притъпление в долната част на корема и фланговете. Като се перкутират последователно двата коремни фланга при придвижване на пациента от легнало ляво странично до дясно странично положение и обратно, се установява промяна на перкуторния тон от притъпление към тимпанизъм или обратно, което се дължи на свободно подвижна течност в корема. При палпация на корема е положителен симптомът на „плискането" - с едната ръка в единия коремен фланг се предизвиква лека ударна вълна в свободно подвижната коремна течност. Другата ръка се поставя на срещуположния фланг и се усеща леко сътресение на коремната стена, предадено от асцитната течност. От инстументалните методи на изследване от основно значение за установяване на асцит е ехографията. С нея може да се докаже течност в количество 50-100 мл. Необходимо е да се извърши пробна диагностична пункция и лабораторно изследване на асцитната течност за прозрачност, цвят, примеси, относително тегло, количество на белтъка, клетки, ензими, бактериална посявка. Важно е провеждането на цитологично изследване - чрез него може да се докаже малигнения произход на асцита.

Диференциална диагноза

Подуването на корема, освен от асцит може да бъде предизвикано и от много други причини: затлъстяване, бременност, големи панкреасни и яйчникови кисти, увеличен пикочен мехур, аерофагия, раздразнен колон, токсична дилатация на колона, запек, илеус, синдром на малабсорбция, коремни тумори и др.

Усложнения:

Натрупването на голямо количество течности при асцит може да доведе до затрудняване на дишането. Може да се образуват хернии, плеврален излив, наслагване на инфекция.


Лечение:

В началото се започва лечение обикновено с тиазидни диуретици. При липса на ефект се вкючват бримкови - Фурантрил. При изчезване на асцита дозата на диуретиците постепенно се намалява и се стига до поддържаща доза.
При хипоалбуминемия може да се приложи хуманалбумин.
При липса на ефект от медикаментозната терапия се предприема парацентеза, която има и диагностична стойност, като позволява изследване на изтеглената течност.


Прогноза:

Тя се определя изцяло от първичното заболяване, което е довело до появата на асцит.



Источник: medpedia.framar.bg
Просмотров: 2022 | Добавил: sompech | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 7

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Декабрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031