Суббота, 18.05.2024, 17:54 | Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход
RSS

Мой сайт

Главная » 2013 » Декабрь » 27 » Асцит - лікування травами :: Асцит лікування
10:58

Асцит - лікування травами :: Асцит лікування





АСЦИТ

Накопичення рідини в черевній порожнині (збільшення живота, випинання ділянки пупка, рубці на шкірі передньої стінки живота від розтягнення, виражений рисунок вен на черевній стінці).

• (аїр тростиновий) 1 ч. л. подрібненого кореня залити 200 мл кип'ятку у термосі, настояти 1 год., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 100- 300 мл протягом дня.

• (аїр тростиновий) 50 г кореневищ (Rhizoma Calami) аїру тростинового настояти тиждень на 0,5 л горілки. Вживати по 1 ч. л. протягом дня за 15 хв. до їди.

• (айва довгаста*) Чай з плодів айви.

• (артишок посівний) Вживати в їжу або пити вранці та увечері теплим до 50 мл соку з листя артишока.

• (бедринець ломикаменевий*, шипшина травнева) Пити по І ч. л. соку бедринця ломикаменевого на 200 мл настою шипшини з медом двічі протягом дня. Курс лікування 2-3 тижні. Повторювати курс 4-5 разів з перервою в 15 днів.

• (береза бородавчаста*, сода харчова) 2 ст. л. молодого листя (Folium Betulae) берези залити 200 мл кип'ятку. В настій, що остигнув, додати 0,2 г соди. Добре заварене листя настояти 6 год. Випити за 2 прийоми з перервою в 4 год.

• (береза бородавчаста*) 6 ст. л. бруньок залити 200 мл 70% спирту, закрити, поставити у темне місце. Настояти 7-10 днів, енергійно збовтуючи 10-12 разів на добу. Злити, віджимаючи рідину. Кількість одержаної настоянки долити спиртом до початкового об'єму, промиваючи ним вичавки. Поставити у холодне місце (холодильник) на 2-3 тижні настоюватись. Після настоювання профільтрувати. Зберігати в добре закритій посудині в темному прохолодному місці. Пити теплим по 15-20 крапель на 1 ст. л. води при водянці, що виникла від запалення нирок.

• (береза бородавчаста*) Набрати в кінці травня - на початку червня свіжого березового листя, висушити в тіні. Насипати листя у ванну стільки, щоб на ньому не було боляче лежати. Роздягтися догола і лягти на листя, вкритися листям зверху, так щоб можна було вільно дихати. В такому положенні залишатися доти, поки у всьому тілі не з'явиться відчуття оніміння, після цього вийти з ванни. Процедуру виконувати перед сном.

• (береза бородавчаста*) Хворого укласти в ліжко, на опухлі ноги або живіт накласти товстий і щільний шар молодого листя (Folium Betulae) берези. Вкрити теплою ковдрою і дати багато потогінного пиття.

• (боби*, морква посівна) Спалити стебла звичайних бобів на чому-небудь чистому, наприклад, на камені, на залізному листі і т. п. Золу зібрати, розтовкти на порошок, просіяти і зберігати в скляній банці, яка щільно закривається. Пити так: налити в чашку 1 ст. л. горілки, додати туди 1/2 ч. л. золи, розмішати і пити, запиваючи водою, а ще краще - морквяним соком. На кого горілка сильно діє, хай приймає не столову, а 1 ч. л. горілки, суміш буде трохи густішою, але користь не зменшиться, оскільки головне лікування в золі.

• (бобівник трилистий) 1 ч. л. подрібнених листків рослини залити 200 мл холодної кип'яченої води, настояти протягом ночі. Вранці нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 45 хв., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 100 мл перед їдою.

• (бузина трав’яниста) Потовкти на порошок корені (Radix Sambusi ebuli) бузини трав'янистої. Взяти на кінчик ножа порошку - на 100мл кип'ятку, накрити, настояти ніч. Випивати вранці та увечері по 50 мл.

• (бузина чорна, мед весняний) 1 ст. л. подрібненого кореня настояти 1 год. в 250 мл кип'ятку, додати 1 ст. л. меду і вживати теплим по 1 ст. л. за 15 хв. до їди.

• (бузина чорна) 3 ст. л. подрібненого кореня і кори залити 1 л кип'яченої води кімн. t°, настояти протягом 12 год. у духовці, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 10 хв., процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 50 мл за 15 хв. до їди.

• (в'яз гладенький*) 1 ст. л. кори залити 250 мл кип'ятку, накрити кришкою, нагрівати на киплячій водяній бані 30 хв.. настояти при кімн. t° 10 хв., процідити через подвійний шар марлі, віджимаючи суміш. Одержану кількість довести до початкового об'єму кип'яченою водою. Пити теплим по 1 ст. л. до їди, але в залежності від потреби можна пити і по 50 мл.

• (верес звичайний*) 3 ч. л. гілок надземної частини рослини вересу залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 45 хв., процідити, долити до початкового об'єму кип'ятком і залити в термос. Настій випити теплим протягом дня.

• (вино біле виноградне, переступень білий**) Взяти 100 г подрібненого кореня переступня, залити 1,5 л білого виноградного вина, настояти 1 тиждень. Пити теплим по 50 мл 2 рази за 15 хв. до їди.

• (вино біле виноградне, приворотень звичайний*) 15 г трави (Herba Alchemillae vulgaris) приворотня залити 500 мл гарячого сухого виноградного вина, настояти добу, процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити по 1 ст. л. до їди.

• (вино червоне виноградне, розмарин справжній*) 1 ст. л. подрібнених листків (Folia Rosmarini) розмарину залити 1 л червоного вина, настояти 1 тиждень. Пити теплим по 3 ст. л. за 15 хв. до сніданку і вечері.

• (волошка лучна*) 2 ч. л. сухої трави волошки залити 200 мл кип'ятку, накрити, обгорнути папером і настояти протягом ночі. Вранці процідити, віджимаючи суміш. Пити теплим по 1 ст. л. за 5-10 хв. до їди.

• (волошка синя) 1 ст. л. подрібнених квітів залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, настояти протягом 12 год. у духовці, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 10 хв., процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і доповнити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 50 мл за 5-10 хв. до їди.

• (вугілля березове, морква посівна, ромашка лікарська*) Перемішати по 2 ст. л. перетертого на порошок деревного (березового) вугілля та потовчених до кашкоподібного стану плодів (Fructus Dauci sativi) моркви посівної та 1/2 ст. л. порошку з сушених квіткових кошиків (Flores Chamomillae) ромашки змішати і розділити на 20 частин. Вживати по 4 порції порошку протягом дня, запиваючи чаєм з ромашки (2 ст. л. квіток залити 200 мл кип'ятку, укутати і настояти 30 хв.).

• (гадючник в'язолистий*) 1 ст. л. листків і квіток залити 200 мл кип'ятку, укутати і настояти 5 год., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 200 мл протягом дня як сечогінне.

• (гарбуз звичайний*) Плодові черешки гарбуза. подрібнені до гранул, нагрівати на киплячій водяній бані 20 хв. у 500 мл кип'яченої води (З ст. л.). Відставити, настояти укутаним 10 хв., процідити. Випити теплим протягом дня.

• (горицвіт весняний) 1 ст. л. порізаної рослини залити 400 мл холодної кип'яченої води, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти 15 хв., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити по 1 ст. л. (максимум) і не частіше як через 1 год.

• (горицвіт весняний*) 1 ст. л. порізаної рослини залити 400 мл кип'яченої води кімн. t°, накрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані протягом 15 хв. Зняту з бані витяжку настояти при кімн. t° 10 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Вживати щогодини по 1 ст. л. при водянці ниркового походження. Чай готувати щодня свіжий (швидко псується).

• (горобина звичайна*, мед весняний, молоко коров'яче) Пити по 50-70 мл соку горобини звичайної із столовою ложкою меду, розведеного в рівній кількості молока, до їди.

• (грицики звичайні) 2 ч. л. рослини залити 200 мл кип'ятку в термосі, настояти 1 год.. процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Настій у термосі зберігати не більше доби. Пити по 100 мл натщесерце та увечері ковтками.

• (грицики звичайні) Пити по 1-2 ч. л. соку трави (Herba Bursae pastoris) грициків звичайних. віджатого з надземної частини молодих рослин, з медом після їди.

• (деревій звичайний) 1 ст. л. деревію залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, накрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані протягом 15 хв. Зняту з бані витяжку настояти при кімн. t° 45 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 200 мл протягом дня ковтками.

• (дерен справжній*) І ст. л. гілок і листя увечері залити 600 мл кип'ятку, накрити, настояти до ранку. Вранці підігрівати на водяній бані, не доводячи до кипіння, 15 хв. Укутати і настояти 10 хв., процідити і довести до початкового об'єму кип'ятком. Пити теплим по 50 мл до їди.

• (дрік красильний*) Взяти 15 г сушеної трави і залити 250 мл кип'яченої води кімн. t°. поставити на водяну баню і кип'ятити, поки не залишиться 1/3 рідини. Коли прохолоне, процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим кожні 2 год. по 2 ст. л. при водянці живота, поки не почне проносити і гнати сечу. Ліки пити через день. Бажано пристосувати цей метод індивідуально до кожного хворого. Індивідуальне дозування встановлюється протягом 1 -2 днів.

• (дуб звичайний) 1 дес. л. попелу (після спалювання в печі) засипати в будь-яке питво хворого (чай, компот, молоко та ін.). зачекати, поки він осяде на дно після розколочування (до 7 хв.) і випити. Осад залишити у склянці.

• (дьоготь березовий) Залити 1,8 л киплячої води 900 г дьогтю, перемішувати рідину дерев'яною палицею або ложкою протягом 15 хв.. настояти 1 год., злити прозору рідину і зберігати її в щільно закоркованій темній пляшці. Цю воду можна робити міцнішою або слабкішою. Для обмивань.

• (жито посівне) Обкладати все тіло мішечками з нагрітою житньою мукою протягом 6 днів.

• (жостір проносний*) 1 ст. л. сухих ягід залити 200 мл холодної кип'яченої води, накрити, настояти 12 год.. нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв.. процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 100 мл двічі - перед сном і натщесерце.

• (золотушник звичайний*) 2 ч. л. трави золотушника настояти 4 год. в закритій посудині в 200 мл остудженої кип'яченої води, процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити по 50 мл до їди. Примітка: внутрішнє застосування золотушника, як отруйної рослини вимагає обережності.

• (калина звичайна, мед весняний) Пити у теплому вигляді відвар ягід калини з медом.

• (квасоля звичайна*) 6 ст. л. сухого порізаного лушпиння залити 1 л кип'яченої води кімн. 1°, накрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані протягом 30 хв. Зняту з бані витяжку настояти при кімн. t° 10 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити по 70 мл як сечогінне.

• (китятки сибірські*, мед весняний) Пити по 1/2 ч. л. соку китяток сибірських з рівною кількістю меду до їди. Для поліпшення соковіддачі коріння, подрібнене на м'ясорубці, або листя перед віджиманням залити водою 2:1.

• (конвалія звичайна*, спирт аптечний). Пити настоянку конвалії (1:10) на 70% спирті по 8- 10 крапель на 1 ст. л. теплої води 2 рази протягом дня до їди.

• (коноплі посівні) Конопляна полова спрадавна вважалася чудовим засобом від водянки. Конопляну полову заварити і пити як звичайний чай. Пити якомога більше протягом дня.

• (кропива дводомна*) 2 ст. л. подрібненого кореня і кореневищ залити 500 мл кип'яченої води кімн. t°, настояти протягом 12 год. у духовці, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв.. настояти при кімн. t° 10 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити по 70 мл за 15 хв. до їди.

• (кропива дводомна*) Сушені корені кропиви дрібно покришити. 1 ч. л. сировини залити 200 мл кип'ятку, закрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 10 хв., процідити через подвійний шар марлі, віджимаючи суміш. Об'єм одержаного настою довести кип'яченою водою до початкового об'єму, промиваючи вичавки. Пити теплим по 100 мл двічі протягом дня.

• (попух справжній) 2 ст. л. подрібненого кореня залити 500 мл кип'ятку в термосі, настояти 1 год., процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Настій у термосі зберігати не більше доби. Пити теплим по 100 мл за 15 хв. до їди.

• (лопух справжній) Вживати за 20 хв. до їди по третині склянки відвару з 4 ст. л. коренів (Radix Bardanae) лопуха на склянку води.

• (любисток лікарський*) 3 ст. л. сухого подрібненого кореня залити 1 л кип'ятку, напарити у духовці протягом ночі, вранці нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв.. настояти 20 хв., процідити, віджати. Випити теплим протягом дня за 5 разів.

• (любисток лікарський) 1 ст. л. подрібненого коріння залити 400 мл кип'ятку, укутати і настояти 1 год., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити по 70 мл 4 рази на день. Порошок з коріння. Приймати по половині чайної ложки 3 рази на день до їди.

• (мед весняний, огірок посівний*) Пити відвар огірка з медом.

• (мед весняний, ожина сиза*) Пити по 50- 100 мл соку ожини з визрілих соковитих плодів із столовою ложкою меду за 15 хв. до їди.

• (мед весняний, пастернак посівний) Пити по 50-70 мл настою (з цукром, медом), приготовленого з 2 ст. л. подрібненого кореня пастернаку в 200 мл кип'ятку.

• (мед весняний, суріпиця звичайна*) Пити протягом дня по 200 мл соку трави суріпиці звичайної, віджатого зі всієї рослини із столовою ложкою меду (добова доза).

• (мед весняний, сухоребрик лікарський*) 1 ст. л. сушеної трави (Herba Sisymbrii) сухоребрика залити 200 мл кип'ятку в термосі, настояти 1 год., процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і доповнити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Настій у термосі зберігати не більше доби. Пити теплим по 1 ст. л. 4-5 разів протягом дня.

• (миколайчики плоскі) 1 ст. л. трави миколайчиків плоских залити 200 мл кип'ятку, на крити кришкою, нагрівати на киплячій водяній бані 30 хв., настояти при кімн. 1° 10 хв.. процідити через подвійний шар марлі, віджимаючи суміш. Одержану кількість довести до початкового об'єму кип'яченою водою. Пити теплим по 1 ст. л. 4-5 разів протягом дня.

• (мильнянка лікарська*) 1 ч. л. дрібно посіченого кореня вимочити 5-6 год. у воді, кілька разів зливаючи піну, потім залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, нагрівати на киплячій водяній бані 5-10 хв., настояти при кімн. t° 45 хв.. процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 300 мл протягом дня.

• (мильнянка лікарська*) 1 ч. л. подрібненого кореня залити 200 мл холодної кип'яченої води, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 45 хв., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 300-400 мл протягом дня.

• (молоко коров'яче, петрушка кучерява*) Мілко подрібнити 400 г листків петрушки і залити в глиняному посуді 1 л свіжого гарячого коров'ячого молока. Випарувати на водяній бані (без кипіння) до половини і процідити. Все потрібно випити протягом доби - щогодини по 2 ст. л.

• (молоко коров'яче, петрушка кучерява*) Порізати 800 г петрушки, покласти в каструлю, залити свіжим молоком і поставити в теплу піч (духовку). Дати молоку топитися доти, поки залишиться половина первинної кількості. Процідити і пити по 1-2 ст. л. відвару кожної години. Всі приготовлені ліки вживати теплими протягом дня. Цей засіб - сильне сечогінне, дітям давати його слід менше.

• (мучниця звичайна*) 1 ст. л. листя залити 100 мл прохолодної кип'яченої води, нагрівати на киплячій водяній бані 30 хв., настояти при кімн. t° 10 хв.. процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 1 ст. л. 4-8 разів протягом дня.

• (нагідки лікарські) 1 ст. л. сушених квіткових кошиків (Flores Calendulae) нагідок лікарських залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°. нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв.. настояти при кімн. t° 45 хв., процідити, долити до початкового об'єму кип'ятком і залити в термос. Пити теплим по 1-2 ст. л. 4-5 разів протягом дня до їди.

• (овес посівний) 6 ст. л. зелених паростків вівса або соломи залити 1 л холодної кип'яченої води, поставити на вогонь і кип'ятити 20 хв. Процідити, вичавити суміш і довести відвар до початкового об'єму кип'ятком. Пити теплим по 100 мл 4-5 разів протягом дня.

• (огірочник лікарський*) 2 ст. л. подрібненої трави залити 500 мл холодної кип'яченої води, настояти протягом ночі. Вранці нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., відразу процідити, віджимаючи суміш. Пити теплим по 50 мл за 15 хв. до їди.

• (ожина сиза*) 1 ст. л. сухого подрібненого кореня ожини залити 200 мл кип'ятку в термосі, настояти 1 год., процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і доповнити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Настій у термосі зберігати не більше доби. Пити теплим по 2 ст. л. через кожні 2 год.

• (олія льняна, ромашка лікарська*) Корисно їздити щодня на возі або велосипеді, вранці і на ніч мазати живіт льняною олією, настояною на квітах ромашки.

• (оман високий) 1 ст. л. кореня залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, накрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані протягом 30 хв. Зняту з бані витяжку настояти при кімн. t° 10 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 100 мл за 1 год. до їди.

• (остудник голий*) 3 ст. л. свіжої трави залити 300 мл кип'яченої води кімн. t°, накрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані протягом 15 хв. Зняту з бані витяжку настояти при кімн. t° 45 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 1 СТ. Л. КОЖНІ З год. як сечогінний засіб.

• (паслін чорний*) Пити по 20-40 крапель соку пасльону, віджатого із спілих плодів (ягід), 1-2 рази протягом дня, запиваючи молоком. Примітка: сік протипоказаний при гіпотонії. Незрілі плоди можуть викликати блювоту й отруєння. Дітям не призначати. Пити з обережністю.

• (пастернак посівний) 1 ст. л. висушеної трави залити 400 мл холодної кип'яченої води, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 45 хв., процідити. Процідити, віджимаючи суміш, і долити до початкового об'єму кип'яченою водою. Пити теплим по 100 мл за 15 хв. до їди.

• (петрушка кучерява*) Подрібнені коренеплоди (Radix Petroselini) петрушки розмолоти на порошок; 4 ч. л. порошку залити 200 мл кип'ятку, укутати і настояти 2 год., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 1 ст. л. за 15 хв. до їди.

• (пирій повзучий*) 15 г кореневищ пирію з корінням залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, нагрівати на киплячій водяній бані 30 хв., настояти при кімн. t° 10 хв., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 1 ст. л. за 15 хв. до їди.

• (півники болотні*) Препарати з кореневища (Rhizoma Iridis) півників болотних. Сік пити по 4-5 крапель протягом дня. Порошок вживати по 1-2 г (на кінчику ножа) до їди. Настоянка: 6 ст. л. кореневищ залити 200 мл червоного вина, настояти 7 днів в темному місці. Пити по 1 ст. л. кожні 2 год.

• (півники болотні) Пити по 10-15 мл на день свіжого соку рослини, порошок з кореневищ по 1-2 г 3 рази на день до їди. 30 г подрібнених кореневищ залити 200 мл червоного вина, настояти 7 днів. Пити по 1 ст. л. кожні 2 год.

• (підмаренник справжній*) 2 ч. л. подрібненої трави залити 200 мл кип'ятку, укутати і настояти 5 год., процідити. Випити теплим протягом дня як сечогінний і потогінний засіб.

• (підмаренник справжній*) Пити по 3-4 чарки (40 мл) протягом дня за 2-3 прийоми сік, віджатий із свіжої рослини після їди як сечогінний засіб.

• (приворотень звичайний*) 2 ст. л. подрібненої трави рослини залити 200 мл кип'ятку в термосі, настояти 1 год., процідити через марлю. віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Настій у термосі зберігати не більше доби. Пити теплим по 200 мл протягом дня ковтками.

• (ріпа*) Взяти трохи звичайної ріпи, зрізати з неї шкірку, не чіпаючи м'якоті, дерев'яним або кістяним ножем, покласти шкірку в поливаний горщик, не зовсім доверху залити кип'ятком, потім замазати горщик тістом і поставити в піч на 4 години, після того рідину злити і ще вичавити її. Вийде відвар, який давати пити хворому замість пиття так, щоб протягом дня випити якомога більше. Під час лікування хворий потіє, цьому повинно сприяти тепле укутування і застосування сухих парових ванн. Через піт поступово зменшується водяна хвороба, яка іноді проходить за 2 тижні. Приблизна пропорція навару: на стакан шкірки - 600 мл кип'ятку. Дієта повинна бути легка і їжу вживати помірковано. Краще їсти частіше і менше, особливо уникати рибних страв. Потрібно часто змінювати білизну на хворому і постільну білизну, всіляко уникати простуди, особливо протягу.

• (рута садова*) 1 ч. л. трави (Herba Fumariae officinalis) залити 300 мл кип'яченої води кімн. t°, нагрівати на киплячій водяній бані протягом 15 хв., настояти при кімн. t° 45 хв., процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і доповнити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 2 ст. л. до їди.

• (сеча дитяча, часник городній*) Натерти все тіло сумішшю дрібно стовченого часнику з дитячою сечею. Застосовувати як сильне сечогінне (діє через 6 год.).

• (сідач коноплевий*) 2 ч. л. сухої трави (Herba Eupatorii) сідачу коноплевого залити 400 мл кип'ятку, укутати і настояти 2 год. Процідити, вичавити суміш і довести відвар до початкового об'єму кип'ятком. Пити теплим по 50 мл за 5-10 хв. до їди.

• (смородина чорна*) Водний настій або відвар листя (Folia Ribis nigri) смородини 1:10, по 2 ст. л. за 15 хв. до їди.

• (суріпиця звичайна*) 1 ст. л. свіжої або сухої трави суріпиці звичайної залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, настояти протягом 12 год. у духовці, нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 10 хв., процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і доповнити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 50 мл за 15 хв. до їди.

• (терен звичайний*) 1 ст. л. квіток чи листків залити 200 мл кип'яченої води кімн. t°, накрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані протягом 15 хв. Зняту з бані витяжку настояти при кімн. t° 45 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 200 мл вранці та увечері.

• (туя західна**) 5 г молодих пагонів залити 500 мл кип'яченої води кімн. t°, накрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані протягом 15 хв. Зняту з бані витяжку настояти при кімн. t° 45 хв. Процідити через марлю, віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою кімн. t° до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 100 мл за 15 хв. до їди.

• (фізаліс звичайний*) Влітку щодня вживати 15-20 мл соку із свіжих плодів фізаліса або 20-25 г його плодів нагрівати на киплячій водяній бані 5-10 хв. у 500 мл кип'яченої води кімн. t°, настояти при кімн. t° 10 хв., процідити і пити теплим по 50 мл 4-5 разів протягом дня. Плоди слід готувати на водяній бані без чашок.

• (хрін звичайний) Щодня вживати в їжу терті коренеплоди хрону у свіжому вигляді з хлібом або цукром (медом) чи у вигляді соку з цукром.

• (цибуля городня) Випити протягом дня 2 ст. л. цибульного соку: 2 середніх за розміром цибулини увечері порізати тонкими скибочками, посипати трохи цукром, залишити на ніч. щоб цибуля пустила сік. Вранці вичавити і пити, можна навіть натщесерце.

• (цмин пісковий) 1 ст. л. суцвіть (Flores Helichrysiarenarii) цмину піскового варити на водяній бані 15 хв. в закритій посудині в 400 мл кип'яченої води кімн. t°, настояти при кімн. t° 45 хв., процідити. Настій пити теплим по 50 мл за 15 хв. до їди протягом 10-15 днів.

• (чистотіл звичайний**) 1 ст. л. подрібненого кореня залити 200 мл кип'ятку, укутати і настояти 1 год., процідити. Віджати залишки рослинного матеріалу і долити кип'яченою водою до вказаного в рецепті об'єму. Пити теплим по 1 ст. л. 4-5 разів протягом дня за 20 хв. до їди як сечогінне.

• (чорниці звичайні) 2 ч. л. сухого листя (Folia Vaccinii myrtilli) чорниць залити 400 мл кип'ятку у термосі, настояти 2 год., процідити, віджимаючи суміш, і довести до початкового об'єму кип'ятком. Пити теплим щодня за декілька прийомів ковтками по 200 мл за день.

• (шоломниця байкальська) 1 ч. л. трави залити 200 мл кип'ятку, закрити кришкою і нагрівати на киплячій водяній бані 15 хв., настояти при кімн. t° 45 хв., процідити через подвійний шар марлі, віджимаючи суміш. Об'єм одержаного настою довести кип'яченою водою до початкового об'єму, промиваючи вичавки. Пити теплим по 1-2 ст. л. за 15 хв. до їди.

• (яблука) їсти натщесерце сирі, варені або печені яблука.

• (яблука) Пити по 100 мл яблучного соку, віджатого з доспілих плодів, із столовою ложкою меду за 15 хв. до їди.

• (яловець звичайний*) 2 ст. л. подрібнених шишкоягід ялівцю залити 250 мл кип'ятку, накрити, обгорнути папером і настояти протягом ночі. Вранці процідити, віджимаючи суміш. Пити теплим по 50 мл за 15 хв. до їди.

* – рослина має побічні дії або протипоказання

** – рослина отруйна





Источник: fitoapteka.org
Просмотров: 980 | Добавил: sompech | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 7

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Декабрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031