Суббота, 18.05.2024, 20:42 | Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход
RSS

Мой сайт

Главная » 2013 » Декабрь » 31 » Имам нужда от съвет :: Асцит в малкия таз
00:29

Имам нужда от съвет :: Асцит в малкия таз





Най вероятно има обсъждана тема по въпроса, но времето ме притиска. На майка ми се поду корема, дишаше тежко...в крайна сметка след скенер диагнозата беше;

Плеврален излив в дясната гръдна половина с деформация на паренхима на долния лоб на десния бял дроб. Голямо количество ацитна течност в абдомена и малкия таз. Черен дроб-нормални размери. Без данни за съдов или билиарен застой. Не се виждат М лезии в двете фази на контрасното скениране. Жлъчен мехур-прегънат и нагънат в областа на шийката, без конкременти. Панкреас-нормални размери и плътност. Няма данни за М лезии в паренхима му. Далак с нормални размери без лезии. Двата бъбрека с нор.размери и без лезии. Бъбреци-запазен паренхим и пиелон, запазен дренаж двустранно. Няма уголемени лимфни възли парааортално и параилиачно. Пикочен мехур-резки и гладки очертания. На фона на асцита в малкия таз се скенира ТУ формация в областа на десния яйчник. Тя е с размери-35мм. В нея наличие на кистозни зони и мекотоканна компонента. Мекотъканните промени е с васкуларизирани зони в тях. Матката с инволутивни промени. Задебеляване на перитонеума в двата горни квадранта субдиафрагмално и параумбиликално като причина за асцита.
заклучение; Плеврален излив в дясната половина. Асцит. Ту оварий декстер. М перитоней.(това е констатацията от скенера в токуда)

Д-р .... беше изклучително озадачен 4е е възможен подобен излив при толкова малък ТУ. Източиха водата от белия дроб, който се оказа чист. Последва лапароскопия. Ето и хистологичния резултат;

-нискодиферентиран сезорен папиларен аденокарцином в разпад
-мастна тъкан с възпалителна инфилтрация, туморен ембол

Назначено е химио... Carboplatina i Paclitahel

Най ужастното е, че се опасявам , че рака дреме някаде другаде. В всезнайния гугал пише, че аденокарцинома обикновенно е метастаз от мека тъкан, най вече дебело/тънко черво. Никой нищо не е търсил в тази посока.

СМЯТАТЕ ЛИ. ЧЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРАВЯТ НОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ОСВЕН СКЕНЕРА И ЛАПАРОСКОПИЯТА И ДАЛИ ПРЕДВИДЕНОТО ХИМИО Е НАЙ-ДОБРО КАТО АЛТЕРНАТИВА, НЕ САМО ПО КЛИНИЧНА ПЪТЕКА.
ПРЕДИ ДВА ДНИ НАПРАВИ ПЪРВАТА ВЛИВКА, ЧУВСТВАШЕ ИДЕАЛНО, ДО ДНЕС.....БОЛЯХА Е МУСКОЛИТЕ(по нейните думи)
Имам нужда от съвет...незнам дали не пропускаме нещо. Благодаря Ви.

mariela71
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Юли 2010 22:51
Местоположение: sofiq

Няма защо да се притеснявате за локализацията.Химиотерапията не действа на определно място, това не е хирургия или лъчетерапия - химиотерапевтика търси тумора в цялото и тяло.

iwa
Мнения: 977
Регистриран на: 22 Юли 2008 12:10

Опасенията са ми, че всеки химои препарат е конкретизиран спрямо заболяването. Нейните препарати са по скоро за белодробен тумор, до колкото схванах.
Сега докато прехвърлям епикризата под оперативна интервенция пише;
Източени 2л мътна асцитна течност. Наличие на карциномни имплантанти по периеталния перитонеум и по оментума Туморна формация в малкия таз ангажираща матка и аднексите оментум и чревни бримки сраснали по предната коремна стена .
ТУ и маркери бяха 1500....сега са 300. Тя смята, че са от добавките(някаква гъба), но лекаря твърди, че са спаднали от махането на водата от дроба и корема.
Наясно съм, че химиотерапита убива всичко по пътя си, но дали това е подходящия препарат. Не трябва ли да погледнем и другаде?

mariela71
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Юли 2010 22:51
Местоположение: sofiq

Imate histologiqta, за мястото може и да не се знае точно, лечението е основано на хистологията и е принципно-разбирате ли има си протокол -при едикакъв тумор най-ефетивно е това , при друг- това , не вярвам протокола да се не спазва -това става само при липсата на медикамент и се казва, за да знае пациента и си намери ако може по друг път лекарствата-тук няма такова нещо -за това просто се доверете. маркерите ще са индикатора за ефективността.

iwa
Мнения: 977
Регистриран на: 22 Юли 2008 12:10

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта



Источник: www.puls.bg
Просмотров: 4505 | Добавил: sompech | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 7

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Декабрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031